Menneet tapahtumat

Mainio tapahtuma Nuuksiossa 15.7.2023: Kaakkurit Kämpällä!

 

Kaakkuri on pesinyt Kämpän lammessa säännöllisesti viimeiset 30 vuotta. Ensimmäisestä pesinnästä kelluvassa saaressa alkoi kaakkurin levittäytyminen Nuuksion muihin lampiin ja pesiviä pareja on viime vuosina ollut parikymmentä. Kaakkurit hankkivat ravintonsa Nuuksion ulkopuolelta Pitkä- ja Sahajärveltä ja aina mereltä asti, mutta Nuuksio tarjoaa niille parhaan pesimäpaikan. Kaakkurin pesimärauhaa erityisesti muninta- ja haudontavaiheessa on Kämpällä perinteisesti suojeltu pesimäaikaisella soutukiellolla.

Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen on lupautunut kertomaan meille niin kaakkurin ekologiasta kuin yleisemmin Gavia-suvun (kaakkuri, kuikat) elämästä ja esiintymisestä luonnossa ja kulttuurissa. Raimo tuntee suvun perinpohjin. Osa linnuista on ollut gps-seurannassa muuttomatkojen selvittämiseksi.

Tule kuulemaan kaakkurista ja osallistumaan retkelle lähilammille. Johdettu retki alkaa aamulla ja luento- ja keskusteluosuus iltapäivällä kenttälounaan jälkeen kello 14 alkaen Kämpällä. Voit osallistua myös vain luento-osuuteen.

Lauantai-ilta ja yö sekä sunnuntaiaamu on myös varattu kaakkurien tarkkailuun. Heinäkuun aamuyöt ovat kaakkurien lentoharjoitusten seuraamiseen parasta aikaa. Lintujen kovaääninen keskustelu aamuöisellä lammella on muutoin hiljaiseen heinäkuuhun nähden poikkeuksellista luontoääntä.

Osallistujilla on käytössä kämpän keittiö, jossa voi ruokailla omin eväin. Myös saunomismahdollisuus ja mahdollisuus yöpyä lauantai-sunnuntai välisenä yönä. Retkijärjestelyjä varten tulee ilmoittautua sähköpostilla olavi.lyly@gmail.com. Tiedustelut 0400847843. Erikseen lähetetään tarkennettu ohjelma aikatauluineen osallistujille.

Terveisin
Olavi Lyly, vpj

Helsingin Metsänhoitajat

. . . . . . . . . . . . . . 


KEVÄT TALKOOT LAUANTAINA 8.5.21 KLO 10.00 ALKAEN


Viikonloppuna 8.-9.5.2021 kämppä on varattuna yhteiseen käyttöön ja jäsenten virkistäytymiseen. Lauantaina 8.5. pidetään  kämpällä talkoot rakennusten huollon ja pihan siivoamisen merkeissä. Klapien pilkkomista, vanhan laiturin purkua. 

. . . . . . . . . . . . . . 

Nuuksion Sahajärvellä kesämajaansa pitävä biologi Raimo Pakarinen alustamassa retkeläisille kuikkalintujen elämästä ihmistiedon näkökulmasta

KAAKKKURIRETKI NUUKSIOSSA  01.08.2020


Kaakkuriretki hyvän sään aikana!

Loimun ja KaLin (KaupunkiLinnut, Helsingin kaupungin henkilöstöyhdistys) yhteinen kaakkuriretki Nuuksioon onnistui säiden ja järjestelyjen suhteen mainiosti. Järjestelyissä auttoi oman lampemme kaakkuripari, joka toistuvastui kantoi kalaa poikaselleen ja jonka elämää saatoimme seurata samalla, kun ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen alusti kaakkurien pesinnästä ja tutkimuksesta Nuuksiossa ja laajemmin kuikkalintujen asemasta lintusystematiikassa, kansankulttuurissa ja kirjallisuudessa. Vilkas, leppoisasti polveileva, väliin visainen ja hyvin avartava ja antoisa keskustelu siivittyi toisinaan kaakkurien kisaileviin lentoharjoituksiin.

. . . . . . . . . . . . . . 


Vuoden 2020 kämpän syystalkoissa lokakuun jäsenviikonloppuna tehtyä: Kämpän alusta siivottiin, uusittiin terassilaudoitus sekä rakennettiin uusi laituri, saunan raput ja vilvoittelupenkki. Uudet rakenteet ovat lehtikuusta. Kämpälle on myös hankittu kaasuliesi. 

Päivät vietettiin leppoisassa hengessä. 

. . . . . . . . . . . . . . 


 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

 


Helsingin Metsänhoitajat Itävallassa 2017

 

Helsingin Metsänhoitajat ry järjesti 90-vuotista taipalettaan juhlistaakseen viisipäiväisen opintomatkan Itävaltaan lokaluun alussa. Koska matkasta oli tulossa opettavainen ja hauska, kutsuttiin mukaan tovereita myös Julkishallinnon metsänhoitajista ja Luonnonvarakeskuksen akateemisista.

 

Metsätaloudella on Itävallalle saman kokoluokan merkitys kuin Suomelle ja koska kummankin maan metsänhoidon kulttuuri kuten opetus ja tutkimus perustuvat samaan saksalaiseen 1800-luvulta periytyvään akateemiseen juureen, on käytännöissämme paljon yhtäläisyyksiä. Elintaso on kokolailla sama ja metsänomistus jakautuu yhälaisesti yksityiseen ja julkiseen. Suurimmat erot synnyttää geografia ja ilmasto.

 

Matkamme aluksi pääisäntämme Itävallan metsänhoitajaliitto oli järjestänyt meille seminaarin, jossa ammatillisina isäntinämme olivat ministeriön, metsäntutkimuslaitoksen ja metsähallituksen johtajat sekä metsänomistajia edustavan tuottajajärjestön pääsihteeri. Ministeriön nimi, Ministeriun für ein lebenswertes Österreich, Elämisenarvoisen Itävallan ministeriö, kuvastaa kauniisti kokonaisvaltaista luonnon ja tuotannon yhteensovittamisen tavoitetta. Seminaarista saimme erinomaiset eväät seuraavien päivien kohteita varten seurata, miten lähelle tavoitteen oltiin edetty.

 

Puurakentamisen kulttuuri on kukoistanut Itävallassa silloinkin, kun se Suomessa uinui. Esimerkiksi Nuuksion kansallispuiston opastuskeskus Haltian rakennuksessa käytetty massiivipuurakenne CLT on tuotettu teollisesti Itävallassa. Wienissä tutustuimme 24-kerroksisen HoHo-kerrostalon  rakentamiseen. HoHo tulee sanoista Hoch= korkea ja Holtz = puu. Ylimmäksi rakennukseen tulevat asunnot, sitten hotelli- ja toimistokerrokset, väliin terveys- ja hyvinvointipalvelut ja katutasolle ravintolat. Monelle oli yllätys, että puukerrostaloa rakennettiin raskaasti raudoitetun betonisen selkärangan varaan. Insinööritaito ei tuota vielä puusta sellaista rakennetta, jonka lujuuden voidaan osoittaa täyttävän luonnonvoimista kuten maankuoren liikkeistä myrskytuulista juonnetut kestävyysnormit.

 

Ensimmäisenä metsäkohteena oli Heiligenkreutzin luostarin Wienerwaldin metsät Baadenin kylpyläkaupunkia. Metsänhoito helpoissa maastoissa oli jaksollista. Hoidetut metsät täyttyivät paksuista pyökkirungoista ja saimme myös todistaa hoitamattomana riukuuntuneen pyökkimetsän olemassaolon. Puun energiakäyttö eli käyttö lämmitykseen on yhtä vanhaa perua kuin tulen hallinta, vaikka pelkän mediatiedon perusteella sitä ei enää voisi todeksi uskoa. Merkittävä osa luostarin metsäpuutarhan tuotoksesta muuttui lämmöksi paikallisessa hakelämmityslaitoksessa.

 

Lokakuun alun lähes helteisestä Wienerwaldin laaksosta nousimme yöksi Raxalpen vuoriylängön retkeilyalueelle. Ottohausin majatalossa yötä viettäessämme saimme todeta, että tietynasteisen karaistuneisuuden oletetaan itsestäänselvyytenä kuuluvan ylösnousevien turistien karaktääriin; alpiinisilla alueilla ei tulta turhaan käytetä, vaan lämmön turvaa vaatetus. Pieni gemssilauma ilahdutti meitä olemalla aamuhetken tarkkailtavanamme majatalon alaniityllä.

 

Wienin kaupungin raakavesihuolto perustuu vuorilta painovoimaisesti johdettavaan nuoreen pohjaveteen. Akvedukteja on ollut Wienissä jo roomalaisella ajalla, mutta ne eivät kestäneen pimeää keskiaikaa. Nykyinen järjestelmä periytyy 1800-luvun lopulta ja koostuu kahdesta noin 150 kilometriä pitkästä runkolinjasta. Järjestelmän yhtäläisyys Helsingin vesihuoltoon oli suuri: meidän akveduktimme tosin kulkee kokonaan maan alla Päijännetunnelissa ja virtaa pintavettä. 

Olavi Lyly

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

 

Helisingin metsänhoitajat 90v-juhlaillallinen 24.3.2017

 

90. toimintavuoden juhlistamiseksi järjestettiin 24.3.2017 Suomalaisella klubilla juhlaillalliset. Kutsuvieraina juhlaa kunnioittivat myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Loimun järjestöpäällikkö Jukka Sippola sekä Helsingin ja Joensuun metsäylioppilaisen edustajat. Yhdistys palkitsi ansioituneita jäseniä Metsänhoitajaliiton standaareilla. Tilaisuuden puheenvuoroissa muisteltiin yhdistyksen historiaa sekä luodattiin tulevaisuutta.

[Alla oleva kuvakaruselli käynnistyy, kun odotat muutamia sekunteja.]