Kansallispuistossa oleminen ja liikkuminen


Kansallispuistot perustetaan lailla valtion alueille. Kansallispuistot ovat tyypillistä suomalaista luontoa, mutta ne ovat myös kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkainta osaa luonnostamme. Niihin kuuluu kansallismaisemia ja muita luonnonnähtävyyksiä. Kansallispuistot palvelevat luonnonsuojelun ehdoilla myös virkistystä.

Kansallispuistot ovat suuria, yli 1000 hehtaarin luonnonsuojelualueita, jotka ovat samalla kaikille avoimia nähtävyyksiä. Niiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa.

Suomen 41 kansallispuistoa tarjoavat jokaiselle oman tavan nauttia maamme kauneimmasta luonnosta. Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja virallisia tulentekopaikkoja. Kansallispuistoissa voi myös yöpyä, sillä niissä on telttailualueita tai yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia. Lisätietoja löydät kunkin kansallispuiston omilta sivuilta.

Nuuksion kansallispuisto on esitelty Metsähallituksen verkkosivulla: https://www.luontoon.fi/nuuksio 
Nuuksion paikallissään ennustukset ja voimassaolevat säävaroitukset voi katso Ilmatieteen laitoksen verkkosivulla: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/espoo/nuuksio 

Nuuksion ohjeet ja säännöt  

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily - kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle. Ota tiivistetty retkeilyn etiketti haltuun ja tutustu aina myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivulla.

1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.

2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

5. Älä roskaa, vaan vie roskat ja kaikki ruuantähteet mukanasi kansallispuistossa olevaan asianmukaiseen jätepisteeseen. Pidä aina pieni roskapussi mukana, poimi sinne mahdolliset roskat jotka muut ovat unohtaneet.

6. Tarkista varoitukset. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Retkietiketti
Katso lisätietoja Metsähallituksen verkkosivuilla: https://www.luontoon.fi/retkietiketti